Europa sluit toegevingen voor permanente vrijstelling uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie gaat geen toegevingen aan de Verenigde Staten doen om een permanente vrijstelling van de verhoogde invoertarieven op staal en aluminium uit de brand te slepen. "We hebben de VS niets aangeboden en dat gaan we ook niet doen", zo maakte commissaris voor Handel Cecilia Malmström woensdag op een persconferentie in Straatsburg duidelijk. Binnen twaalf dagen, op 1 mei, verstrijkt de tijdelijke vrijstelling die de Europese Unie geniet op de Amerikaanse invoertarieven voor staal (25 procent) en aluminium (10 procent). Malmström blijft erbij dat de EU recht heeft op een "permanente" en "onvoorwaardelijke" vrijstelling. "We onderhandelen niet onder druk of bedreiging."

Malmström beklemtoonde dat ze geen enkele toegeving zal doen om die vrijstelling te bekomen. "We gaan niets aanbieden voor een vrijstelling van tarieven die volgens ons niet in overeenstemming zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)", aldus de Zweedse eurocommissaris, die de maatregelen van Washington als "puur protectionisme" bestempelt.

Malmström onderstreepte wel dat de Europeanen steeds bereid zijn om het gesprek aan te gaan over mogelijke "handelsirritaties", maar dat kan pas nadat president Donald Trump formeel een permanente vrijstelling heeft verleend. Trump kloeg in het verleden onder meer over de Europese tarieven van 10 procent voor de invoer van Amerikaanse auto's.

De Commissie beschikt over een lijst met producten waarop hogere tarieven kunnen geheven worden indien Washington de EU geen permanente vrijstelling voor staal en aluminium verleent. Het gaat onder meer om jeans, whiskey en motorfietsen. De Europeanen stapten ook al naar de WTO om de Amerikaanse tarieven aan te klagen.

bron: Belga