Brexit – May lijdt pijnlijke nederlaag bij stemming in Hogerhuis

Brexit - May lijdt pijnlijke nederlaag bij stemming in Hogerhuis

De Britse regering heeft woensdag in het House of Lords een duidelijke nederlaag geleden bij een stemming over een van de brexit-wetten. De onverkozen parlementsleden van het Britse Hogershuis stemden namelijk met een overduidelijk meerderheid (348 tegen 225) een tekst goed die ingaat tegen de plannen van eerste minister Theresa May. Concreet wordt er aan de ministers gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om na de brexit toch deel te blijven uitmaken van de douane-unie. May heeft nochtans altijd gesteld dat ze de Europese interne markt en de Europese douane-unie wil verlaten.
Dat het voorstel toch een duidelijke meerderheid krijgt, is een gevolg van de grote enigheid binnen de conservatieve partij. Er waren 24 partijgenoten van May die zich aansloten bij de oppositie.
De Lords vrezen vooral dat door het verlaten van de douane-unie opnieuw een “harde grens” zou worden opgetrokken tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. De Britse regering heeft al duidelijk gemaakt dat het die situatie wil vermijden. Maar minder dan een jaar voor de brexit moet worden doorgevoerd, is het nog niet duidelijk hoe die knoop dan juist moet worden ontward.
De beslissing van het House of Lords kan in een latere fase nog altijd herroepen door het Lagerhuis.

bron: Belga