Braziliaanse rechtbank verwerpt nieuw beroep van ex-president Lula

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Braziliaanse rechtbank heeft woensdag beslist een nieuwe beroepsprocedure van ex-president Lula Luiz Inácio Lula da Silva te verwerpen. Het hof van beroep van Porto Alegre heeft die belissing woensdag bekendgemaakt via Twitter. Lula, die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, werd tot twaalf jaar veroordeeld voor passieve corruptie en witwaspraktijken. Sinds 7 april zit hij in de cel in het zuidelijke Curitiba. Hij ontkent zijn schuld en zegt dat het proces moest verhinderen dat hij zich verkiesbaar zou stellen.

De ex-president was eerder al tevergeefs in beroep gegaan tegen zijn veroordeling. Hij ook een beroepsprocedure opgestart die betrekking op technische aspecten en die zijn veroordeling sowieso niet ongedaan zou hebben gemaakt. Maar nu blijkt ook die procedure niet succesvol te zijn. Het hof van beroep van Porto Alegre meldt via Twitter dat er unaniem beslist werd het beroep van Lula te verwerpen.

De rechterlijke beslissing van woensdag betekent dat Lula alle mogelijkheden heeft uitgeput om zijn veroordeling aan te vechten bij een hof van beroep. Zijn advocaten kunnen wel nog altijd naar een hogere rechtbank trekken.

Bron: Belga