Vanaf 1 juni rijden nieuwe elektrische bussen op nieuwe MIVB-lijn

Vanaf 1 juni rijden nieuwe elektrische bussen op nieuwe MIVB-lijn

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB lanceert op 1 juni de nieuwe lijn 33, die de Brusselse bovenstad met de benedenstad verbindt. Op die lijnen zullen de nieuwe elektrische bussen rijden die de MIVB onlangs aanschafte. Vandaag stelden de MIVB en Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet het eerste exemplaar van deze midibussen voor. Deze bussen zijn iets kleiner dan de andere MIVB-bussen: er zijn 22 zitplaatsen en een twintigtal staanplaatsen. De komende weken gebruikt de MIVB om de verschillende bussen, de routes en de laadcapaciteit te testen. In de stelplaats Jacques Brel, in Sint-Jans-Molenbeek, zijn zeven laadpalen geïnstalleerd. Daar worden de bussen ’s nachts opgeladen. Het is het elektriciteitsnet van de metro dat de laadpalen voedt. Een oplaadbuurt ’s nachts duurt 4,5 uur, en de batterijen hebben een autonomie van acht uur. Ook overdag, tussen ochtend- en avondspits, kunnen de batterijen geladen worden – dat kan sneller, op 2,5 uur.

Lijn 33 zal de boven- en benedenstad verbinden, via het centrum: van Dansaert over de Grote Markt naar Louiza.

De eerste zeven bussen zijn bussen van het Poolse Solaris. Deze midibussen zijn dus kleiner, waardoor ze makkelijker door sommige smalle straatjes in het centrum van de stad zullen kunnen manoeuvreren.

Tegen het eind van de lopende legislatuur komen er op het MIVB-net nog nieuwe elektrische hybride en volledige elektrische bussen.

bron: Belga