Protest tegen aanstelling van nieuwe Armeense premier dijt uit

Protest tegen aanstelling van nieuwe Armeense premier dijt uit
Protest tegen aanstelling van nieuwe Armeense premier dijt uit

In Armenië neemt het protest toe tegen de nakende verkiezing door het parlement van de vroegere president Serge Sarkissian als premier. In de loop van de ochtend blokkeerden manifestanten de toegang tot meerdere regeringsgebouwen waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, de belastingdienst en de centrale bank in het centrum van de hoofdstad Jerevan. Die ondergaat al vijf dagen een golf van protest. In de twee noordelijke steden Gjoemri en Vanadzor waren er eveneens demonstraties.

“Vandaag kondig ik het begin van een fluwelen revolutie in Armenië af”, zei oppositieleider en parlementslid Nikol Pasjinjan. Hij riep de demonstranten op het Frankrijkplein in Jerevan op alle regeringsdiensten lam te leggen.

Gisteren betoogden duizenden mensen in Jerevan. Door zich neer te leggen blokkeerden de demonstranten de belangrijkste wegen. Toen zij wilden optrekken naar het parlement kwam het tot botsingen met de politie. Er vielen 46 gewonden, onder wie de oppositieleider en politieagenten.

De regerende Republikeinse Partij heeft de 63-jarige Serge Sarkissian voorgedragen als premier van de vroegere Sovjetrepubliek. Het parlement zou die voordracht vandaag bekrachtigen. De nieuwe president Armen Sarkissian heeft vorige week de eed afgelegd na eind maart door het parlement in die functie te zijn verkozen. Sinds de grondwetsvoorziening die in 2015 Armenië in een parlementaire republiek veranderde, is het presidentschap voornamelijk protocollair. De echte uitvoerende macht ligt in handen van de premier.

Volgens de oppositie beoogde de grondwetsherziening enkel dat Serge Sarkissian de macht zou behouden. Hij was in 2007 en 2008 al premier en sinds 2008 president.

Bron: Belga