Gegevens van “veel meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers” gelekt

Gegevens van "veel meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers" gelekt

Het cijfer van 87 miljoen mensen wier Facebookgegevens gecompromitteerd zijn door de wantoestanden bij Cambridge Analytica (CA) en Facebook, is een onderschatting. Brittany Kaiser, die voor Cambridge Analytica werkte, getuigde vandaag in het Britse parlement over het schandaal. “Ik denk dat het bijna zeker is dat het aantal Facebookgebruikers wier data misbruikt werd, veel groter is dan 87 miljoen”, aldus Kaiser. Cambridge Analytica had een hele reeks persoonlijkheidstestjes ontwikkeld om data van gebruikers uit het sociaal netwerk te halen. De app “This is your digital life”, van Aleksandr Kogan, is daar maar één voorbeeld van: de gegevens van iedereen die die app gebruikte, en hun vrienden, werden door CA misbruikt. Volgens Facebook ging het daar om 87 miljoen mensen, vooral in de VS. Onder hen waren ook 61.000 Belgen.

“De datasets en bevragingen van Kogan waren niet de enige met Facebook gelinkte vragenlijsten die we gebruikten”, zei Kaiser in een parlementscommissie. “Ik ben op de hoogte, in algemene termen, van een brede reeks aan tests die uitgevoerd werden door CA of partners, meestal met een Facebooklogin.” De vroegere CA-medewerkster gaf het voorbeeld van de “sex compass”-quiz.

Nog volgens Kaiser waren zowel CA als andere bedrijven en campagnes bezig met zulke activiteiten. Facebook had eerst het aantal betrokken gebruikers geschat op 50 miljoen, maar moest dat bijstellen naar 87 miljoen.

bron: Belga