G7 roept Rusland op om zijn Novitsjok-programma openbaar te maken

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben maandag Rusland opgeroepen om de details bekend te maken van zijn Novitsjok-programma chemische wapens. Volgens hen werden die gebruikt voor de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal in het Britse Salisbury en zijn ze “een bedreiging voor ons allen”. “We gaan akkoord met de conclusie van het Verenigde Koninkrijk, dat het zeer waarschijnlijk acht dat Rusland achter de aanslag zit. Er is ook geen andere plausibele verklaring”, schrijven de buitenlandministers van de G7 (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada) in een persbericht.
Rusland ontkent enige betrokkenheid, maar weigert tegelijk “te antwoorden op de legitieme vragen van de regering van het Verenigd Koninkrijk”. “Dat duidt eens te meer op zijn verantwoordelijkheid.” De G7 zeggen dat hun “bezorgdheid” versterkt wordt door het feit dat “Rusland herhaaldelijk onverantwoordelijk en destabiliserend gedrag stelt, vooral door zich te mengen in de democratische systemen van andere landen”.
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maakte donderdag bekend dat de analyses in laboratoria “de vaststellingen bevestigen van het Verenigd Koninkrijk over de identiteit van het giftige chemische bestanddeel dat in Salisbury is gebruikt”. Moskou beschuldigt het OPCW ervan de resultaten vervalst te hebben.

Bron: Belga