CD&V krijgt kritiek op keuze voor ultraorthodoxe jood op Antwerpse kieslijst

CD&V krijgt kritiek op keuze voor ultraorthodoxe jood op Antwerpse kieslijst

Er komt kritiek op de keuze van de Antwerpse CD&V om de ultraorthodoxe jood Aron Berger een plaats te geven op de kieslijst. Vooral het feit dat de man wil vasthouden aan een aantal principes, zoals het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote, doet stof opwaaien. Ook binnen de CD&V zelf klinkt er kritiek, onder meer bij Els Van Hoof en Hendrik Bogaert. Volgens Joods Actueel heeft de Antwerpse CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de negende plaats op de lijst aangeboden aan Aron Berger, een ultraorthodoxe jood. Het zou de eerste keer zijn dat een chassidische jood op een lijst staat in Antwerpen.

Opmerkelijk is dat Berger zegt te zullen vasthouden aan zijn religieuze principes, zoals het ritueel slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote. CD&V zou daar begrip voor tonen.

Maar de keuze voor Berger blijft niet onbesproken. Ook binnen de eigen rangen klinkt er kritiek. Zo tweet CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert: “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van @cdenv omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij. #genderequality”.

En in het VRT-radioprogramma De Ochtend had ook Els Van Hoof kritiek. “Bij voorkeur zou er op de CD&V-lijst geen mannen mogen staan die vrouwen geen hand willen geven. Ik heb het daar persoonlijk moeilijk mee. Ik zal nagaan wat ervan aan is.”

CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wilde het nieuws nog niet bevestigen. Hij zou woensdag meer tekst en uitleg geven over de lijstvorming tijdens een bezoek aan enkele joodse instellingen. Dinsdagochtend tweette Peeters wel het volgende: “Elke kandidaat op de lijst respecteert gelijke positie van man en vrouw”.

bron: Belga