Plastic in blauwe pmd-zak voor 84 procent gerecycleerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van het pmd-afval dat in de blauwe zak terechtkomt, wordt 84 procent gerecycleerd. Dat blijkt uit een studie van de Federatie van Recyclers, Coberec-GO4CIRCLE, die vandaag werd voorgesteld. Het onderzoek, dat besteld werd door minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem en vicepremier Kris Peeters, focust op de problemen die de sorteercentra ondervinden bij de verwerking van de 16 procent plastic dat niet gerecycleerd kan worden. De negen Belgische sorteercentra verwerken jaarlijks zowat 157.000 ton pmd dat met de blauwe zak wordt opgehaald. Naar schatting 132.000 ton daarvan, ofwel 84 procent, wordt gerecycleerd. Maar niet al het plastic dat in de blauwe zak terechtkomt, kan hergebruikt worden. Dat komt onder meer door sorteerfouten en niet-efficiënte sortering, maar vaak ligt dat ook aan de plastic verpakkingen zelf. Coberec-GO4CIRCLE contacteerde de verschillende recyclagecentra en vroeg hen welke problemen zij ondervinden.

Belangrijkste hinderpunt zijn verpakkingen die gefabriceerd zijn uit verschillende materialen, bijvoorbeeld blikjes uit plastic met een metalen bovenkant en chipszakken, die een aluminiumlaag hebben. Die verpakkingen kunnen niet handmatig gescheiden worden. In plaats van gerecycleerd te worden, komen ze dus bij het restafval terecht.

Zijn nog onder meer een probleem: ondoorzichtige petflessen, verpakkingen met een zogenaamde 'sleeve' of omhulsel, zwarte verpakkingen en ronde plastic verpakkingen. De studie is nog maar het eerste luik van de studie die de ministers bestelden. De komende drie jaar komen nog twaalf luiken aan bod, onder meer over glas, textiel en elektronica. "Deze studie zal de basis vormen voor een brede dialoog die de komende dagen met de producenten en consumentenvertegenwoordigers zal worden gestart om maatregelen ten uitvoer te leggen om het productontwerp te verbeteren en de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen", luidt het.

bron: Belga