New York Times en New Yorker winnen Pulitzer voor berichtgeving over Harvey Weinstein

De New York Times en de New Yorker kregen maandagavond samen een Pulitzerprijs voor hun berichtgeving over filmbaas Harvey Weinstein. De krant en het tijdschrift kregen de prijs in de categorie “openbare dienst”, de meest prestigieuze categorie. De twee media waren de eersten die schreven over het uitgebreide systeem van seksuele intimidatie dat de machtige filmbaas had opgezet. De Times viel, samen met The Washington Post, ook in de prijzen voor haar berichtgeving over de banden tussen Rusland en de entourage van president Donald Trump. De berichtgeving over Weinstein leidde uiteindelijk tot de neergang van verschillende machtige mannen in Hollywood, politiek, media en technologie.
Het onderzoek van de Washingon Post naar de Republikeinse kandidaat voor de senaat Roy Moore werd ook bekroond. De Post-journalisten ontdekten dat de Republikein verschillende vrouwen, de jongste amper 14, had betast.
Reuters sleepte de Pulitzer voor Internationale Reportages in de wacht, voor het werk over de ‘war on drugs’ van de Filipijnse president Duterte.
Een opvallende winnaar is Kendrick Lamar, die als eerste rapper een Pulitzer voor muziek wint voor zijn album “Damn”. Die Pulitzer wordt uitgereikt sinds de jaren 40, en ging anders altijd naar klassieke muziek of jazz.

Bron: Belga