Moskou hoopt dialoog met Washington nog te kunnen verderzetten

Moskou hoopt dialoog met Washington nog te kunnen verderzetten

Ondanks de raketaanvallen van vorig weekend door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, wil Moskou de dialoog met Washington blijven voeren. “We hopen dat we ondanks de beschadigde betrekkingen, door toedoen van Washington, een soort van communicatie kunnen beginnen”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ziet het beetje vertrouwen dat Rusland nog in het westen had, verloren gaan. Dat zei hij aan de BBC. Volgens Lavrov gebruiken de westerse landen een “zeer merkwaardige logica”. Zowel in het geval van de vergiftigde Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal als de gifgaasaanval in Syrië werden eerst strafmaatregelen genomen, en dan pas bewijzen gezocht. De raketaanvallen door de drie westerse landen werden eerder al veroordeeld door de Russische president Vladimir Poetin.

De militaire communicatiekanalen worden nog altijd gebruikt, aldus Peskov. Ook Lavrov zegt aan de BBC dat er nog altijd functionerende communicatiekanalen zijn – van een directe confrontatie tussen Moskou en Washington is nooit sprake geweest. De gifgasaanval in het Syrische Doema is volgens Lavrov “in scène gezet”. Britse diplomaten meldden maandag dat Rusland en Syrië het team van het OPCW, de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens, niet binnenlaten.

Na de Russische presidentsverkiezingen hadden zowel het Kremlin als het Witte Huis laten weten dat er op korte termijn een ontmoeting zou komen tussen de twee staatshoofden, maar dat staat niet langer hoog op de agenda.

bron: Belga