Europese Unie raakt het niet eens over nieuwe sancties tegen Iran

De Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken is het vandaag niet eens geraakt over nieuwe sancties tegen Iran. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen nieuwe sancties, onder meer als reactie op de rol van Teheran in het Syrische conflict, maar ook om de VS te overtuigen het nucleair akkoord met Iran niet op te blazen. Onder meer Italië en Zweden zijn nog niet overtuigd. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bereiden al een tijdje nieuwe sancties tegen Iran voor. De voorgestelde maatregelen zijn een reactie op de rol van Teheran in het conflict in bondgenoot Syrië, maar ook op tests met ballistische raketten. Tegelijkertijd willen de drie grote EU-lidstaten de VS daarmee tegemoetkomen. Amerikaans president Donald Trump dreigt ermee uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015 te stappen, omdat het “niet langer in het belang van de VS zou zijn”. Voor de EU is die deal echter de belangrijkste hefboom om ervoor te zorgen dat Teheran geen kernwapen ontwikkelt. Met een pakket nieuwe sancties hopen ze Trump te overtuigen de deal niet op te blazen.

Maar niet elke lidstaat is daarvoor gewonnen. Volgens Deens minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelson bestond er vandaag al een “brede meerderheid” om het sanctiepakket uit te breiden. Maar onder meer Italië en Zweden liggen nog dwars. Om nieuwe sancties uit te vaardigen, is de unanieme goedkeuring van alle 28 lidstaten nodig. De onderhandelingen lopen wel verder tijdens de volgende weken, zei Duits minister Heiko Maas. Volgens zijn Nederlandse collega Stef Blok is nog niet duidelijk welke sancties de drie voortrekkers precies beogen.

De tijd dringt in elk geval. De VS vrezen onder meer dat Iran in de toekomst hoogverrijkt uranium zal gebruiken om kernwapens te ontwikkelen, en willen de nucleaire deal die in 2015 werd gesloten na jarenlange onderhandelingen tussen de EU, de VN en Iran, aangepast zien. Als dat niet gebeurt, dreigen de Amerikanen ermee uit het kernakkoord te stappen. President Trump beslist op 12 mei. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan voor 12 mei nog – elk apart – lobbyen in Washington.

bron: Belga