Conchita Wurst maakt hiv-diagnose bekend

Conchita Wurst maakt hiv-diagnose bekend
Conchita Wurst maakt hiv-diagnose bekend

De Oostenrijkse Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst heeft hiv. Dat maakte ze/hij bekend in een post op haar/zijn Instagram-account zondagavond. Wurst zegt verplicht te zijn geweest om het nieuws naar buiten te brengen vanwege bedreigingen van een ex-vriend. “Ik ben al vele jaren hiv-positief”, schrijft Wurst. “In feite is dit niet relevant voor het grote publiek, maar een ex-vriend heeft ermee gedreigd om deze privé-informatie te onthullen. Ik zal nooit iemand het recht geven om mij bang te maken en mijn leven zo te beïnvloeden.”
Wurst zegt dat ze behandeld wordt sinds ze de diagnose kreeg. Jarenlang bevond Wurst zich onder de drempel waarop het virus detecteerbaar wordt en om die reden kon ze het virus niet overdragen.
“Ik hoop dat ik anderen moed kan geven”, zegt Wurst. “En dat het een nieuwe stap is tegen de stigmatisering van mensen die besmet raakten met hiv door hun eigen of andermans gedrag.”
Wurst won het Eurovisiesongfestival in 2014 met het lied ‘Rise like a phoenix’. Ze/hij is een alter ego van travestiet Tom Neuwirth.

Bron: Belga