Burgerbeweging ruikt de macht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al in minstens 46 gemeenten trekt in oktober dit jaar een burgerbeweging naar de kiezer. De initiatiefnemers zijn vaak gewezen N-VA'ers. Dat schrijft De Standaard vandaag. "De burgerbewegingen zijn hot", stelt Lieven Janssens, docent bestuurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en zelf burgemeester van Vorselaar, vast. Het blijkt alleen moeilijk om de "echte" burgerbewegingen van de "valse" te onderscheiden. "Kijk naar de keuze van bestaande partijen om zich te verruimen met onafhankelijke kandidaten. Dat is totaal niet hetzelfde als lokaal activisme, een sterke dynamiek van onderuit die andere antwoorden wil bieden op de maatschappelijke problemen dan de klassieke partijen", zegt Janssens.

Ook los van de verruimingspogingen van de traditionele partijen vallen soms veel vragen te stellen bij de politieke motieven van de nieuwe burgerbewegingen. Zo is de meest opvallende nieuwkomer zonder twijfel het Vooruit Politiek Platform. Volgens haar site verenigt de groep al minstens veertig potentiële bewegingen en is het de bedoeling om de "lokale stromingen, los van de traditionele partijen, samen te brengen".

Maar wat meteen opvalt: zowat de helft van de initiatieven wordt geleid of ondersteund door voormalige N-VA-kandidaten die de afgelopen jaren al dan niet gedwongen uit de partij zijn gestapt. In het geval van Kortrijk Vooruit, de bakermat van het platform, komt het initiatief volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) voort uit "een zekere frustratie omdat de N-VA te veel nadruk legde op een neoliberaal Vlaams nationalisme, terwijl ze meer voorstander zijn van een cultureel nationalisme". Over hun slaagkansen is Bouteca weinig optimistisch. "In Kortrijk zullen ze hoogstens een zetel kosten aan de N-VA en ik zie hetzelfde scenario bij veel andere burgerbewegingen".

bron: Belga