Washington vermoedt dat naast chloorgas ook sarin is gebruikt in Douma

Washington vermoedt dat naast chloorgas ook sarin is gebruikt in Douma
Washington vermoedt dat naast chloorgas ook sarin is gebruikt in Douma

De Verenigde Staten vermoeden dat het Syrische leger niet alleen chloorgas maar ook sarin heeft gebruikt op 7 april in Douma nabij Damascus. Dat heeft een verantwoordelijke van de Amerikaanse regering gisteren verklaard. “Op basis van de beschikbare informatie is het duidelijker dat chloorgas is gebruikt, maar we hebben significante informatie dat er ook gebruikgemaakt is van sarin”, zei de verantwoordelijke anoniem. Sarin is een krachtiger zenuwgas, dat een jaar geleden gebruikt werd in Khan Sheikhoun, een aanval die ook al een Amerikaanse reactie uitlokte.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden vrijdagnacht aanvallen uit op faciliteiten voor de productie en opslag van chemische wapens van het regime van machthebber Bashar al-Assad. Het ging om een vergelding voor een chemische aanval die zeker veertig doden eiste volgens hulpverleners ter plaatse. Damascus ontkent.

De Amerikaanse verantwoordelijke zegt dat analyse van de beelden in Douma doet uitschijnen dat sarin is gebruikt, een verboden chemisch wapen. Ook de “symptomen die dokters, ngo’s en andere bronnen beschrijven” doen daaraan denken.

“Ze spreken van pupilvernauwing, braken en een verstoord centraal zenuwstelsel”, zegt de verantwoordelijke. “Dat zijn geen symtomen van chloorgas. Ze zijn veroorzaakt door zenuwgas.”

“De symptomen, maar ook de tientallen doden en honderden gewonden doen denken aan sarin. Dat is een veel efficiënter wapen”, zegt de verantwoordelijke.

Een team van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet in Douma onderzoeken welke wapens exact zijn gebruikt. Een schuldige aanwijzen, behoort niet tot de opdracht van de onderzoekers.

Bron: Belga