Montenegrijnen kiezen nieuwe president

Montenegrijnen kiezen nieuwe president

In Montenegro zijn zondag om 7 uur de stembussen opengegaan voor presidentsverkiezingen waarbij oudgediende Milo Djukanovic weer op het voorplan is gekomen. De 56-jarige Djukanovic was sinds 1991 zes keer premier en ook president van 1998 tot 2003. Als bondgenoot van het Westen leidde hij zijn land naar de onafhankelijkheid van Servië in 2005 en in de NAVO. Nadat hij zowat twee jaar geleden een stap opzij had gezet om zich op zijn privé-business te concentreren, bleef hij niettemin aan touwtjes van de macht trekken als leider van de Democratische Partij van Socialisten, die sinds 27 jaar onafgebroken Montenegro bestuurt.
Djukanovic streeft er naar zijn land in de Europese Unie te loodsen en te “verdedigen” tegen de invloed van Moskou. Volgens de peilingen zou hij de tweede ronde van 29 april niet nodig hebben om weer het hoogste ambt te bekleden.
Zijn belangrijkste tegenstrever is de 56-jarige zakenman Mladen Bojanic die de steun heeft van de belangrijkste oppositiepartijen, of ze nu pro-Russisch zijn of niet. Hij zou goed zijn voor een derde van de stemmen. Geen van de vijf andere kandidaten zou een tweecijferig resultaat behalen.

bron: Belga