Jupiler Pro League - Philippe Gilbert was "niet buitengewoon" in de Amstel

door
Belga
Leestijd 3 min.

Philippe Gilbert heeft geen vijfde overwinning beet in de Amstel Gold Race en eindigde zondag op een 13e plaats, op 53 seconden van winnaar Michael Valgren. "Ik was goed, maar niet buitengewoon", analyseerde hij na de wedstrijd. "Dit was zeker een andere wedstrijd in vergelijking met de kasseikoersen", opende hij na afloop aan de teambus. "Het was anders koersen. Dat kan je niet ontkennen. Mijn gevoel was goed, maar niet buitengewoon. Het was ook een speciale Amstel, een raar scenario met die ontsnapping die zo veel voorsprong nam. Het was moeilijk en het tempo lag heel hoog om hen uiteindelijk nog terug te grijpen."

Op de Cauberg zat Gilbert nog bij de tenoren, daarna zagen we hem niet echt meer. "Op de laatste beklimming van de Cauberg reden we nog met veel tenoren gegroepeerd", legde hij uit, "maar daarna in de afdaling viel de groep uit elkaar, was er een klein kloofje toen Jelle Vanendert een gaatje liet. Eerst was het 50 meter, dat werd al snel 100 meter en daarna zijn we nooit meer teruggekeerd vooraan. Dat is jammer, met een dertiende stek als resultaat."

"Het was een rare koers, door die vroege vlucht, door de wind ook die niet goed zat. Normaal maken de favorieten het verschil op die laatste bergjes, maar nu was het daar telkens wind tegen en dan houdt iedereen zich toch wat in, werd er echt gewacht tot het eind om je kans te gaan want helemaal op het eind blies de wind wel in de rug. We hadden ook de hele dag al heel snel moeten rijden om die vluchters terug te pakken. Ik denk niet dat er nog veel fris zaten op het eind. De wind en die nieuwe finale, met die smalle wegen, wellicht wilde daarom niet echt iemand de koers al vroeg openen, niemand durfde vroeg gaan en velen wachtten tot het eind."

"Dit was een Amstel met een zeer voornaam deelnemersveld: heel veel grote namen aan de start, meer dan in de andere klassiekers en dat is ook altijd anders koersen. Er komt meer tactiek bij kijken, het niveau ligt hoog, je moet tactischer rijden. Ik denk dat onze ploeg sterk was vandaag", zei hij nog, "we zaten nog met vier samen op het eind met Serry, Julian en Bob. Een analyse van de koers zelf gaan we nu niet maken, je ziet ook niet alles in de koers zelf, maar je kan dat beter nadien, in alle rust herbekijken en de analyse maken."

Gilbert heeft al een lang voorjaar achter de rug. "Ja dat is waar, maar dat geldt ook voor Sagan die vandaag vierde wordt en Greg en nog wat anderen. Dus ja, natuurlijk, voor mij is het de eerste keer dat ik zo'n programma afwerk en ik geef toe dat ik een beetje punch mankeerde, die ik hier normaal wel in de benen heb."

"Na Roubaix moet je wel een beetje rust nemen, er is geen andere optie. Ik koerste de Brabantse Pijl niet, dat doe ik anders wel en dat is echt de ideale voorbereiding voor deze koers. Doordat ik die koers niet reed, mis ik misschien een beetje, die extra twee, drie procent heb je hier wel nodig, maar na Roubaix moet je rusten. Je kan niet alles rijden, maar het is inderdaad geen evidente combinatie."

Gilbert rijdt woensdag met zekerheid de Waalse Pijl, daarna volgt ook Luik-Bastenaken-Luik.

bron: Belga