Geweld Syrië – aanval door Westen – Betogers verbranden Amerikaanse vlaggen in Irak

Geweld Syrië - aanval door Westen - Betogers verbranden Amerikaanse vlaggen in Irak
Geweld Syrië - aanval door Westen - Betogers verbranden Amerikaanse vlaggen in Irak

Enkele duizenden Irakezen hebben zondag in verscheidene steden in Irak betoogd tegen de westerse luchtaanvallen op Syrië. Tot de manifestaties was opgeroepen door de sjiitische leider Moqtada al Sadr. Sommige manifestanten staken de Amerikaanse vlag in brand. “Hou op met het vernietigen van Syrië zoals jullie ons land hebben vernietigd”, scandeerde de menigte op het Tahrirplein in het centrum van Bagdad, vijftien jaar na de invasie van Irak onder leiding van de Verenigde Staten en de daaropvolgende val van het bewind van Saddam Hoessein.
Tientallen mannen zwaaiend met Iraakse en Syrische vlaggen en volledig gesluierde vrouwen staken de Amerikaanse vlag in brand terwijl ze “Nee aan Amerika, nee aan het bombardement op het Syrische volk” riepen.
In Najaf, ten zuiden van de Iraakse hoofdstad, en in Basra, in het zuiden, riepen betogers zondag ook slogans tegen Groot-Brittannië en Frankrijk. In Basra werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand en werden portretten van president Donald Trump met daarover een rood kruis getoond. In de heilige stad Najaf begaf Moqtada al Sadr zich onder de manifestanten.

Bron: Belga