Europese politicus uitgezet uit Filipijnen

Giacomo Filibeck, adjunct secretaris-generaal van de Europese socialistische partij, is vandaag uitgezet uit de Filipijnen. Dat melden de Europese socialisten, die sterk protesteren. Giacomo Filibeck was op weg naar het partijcongres van Akbayan, de plaatselijke socialistische partij. Hij werd door de grenspolitie op de luchthaven van Cebu tegengehouden, die hem vertelde dat hij wordt verdacht van deelname aan illegale politieke activiteiten. Hij werd per vliegtuig het land uitgezet.

Filibeck was in oktober al op de Filipijnen, in het kader van een internationale missie voor de mensenrechten, om te protesteren tegen de gewelddadige campagne van president Duterte tegen drugs.

Volgens Sergej Stanisjev, voorzitter van de Europese socialisten, is het motief achter de uitzetting duidelijk. “Onze politieke familie staat op de eerste rij in de strijd voor mensenrechten in de Filipijnen. De president wil de kritiek op zijn dodelijke politiek, zowel in het binnen- als het buitenland, de mond snoeren. Als politieke familie weigeren wij om het zwijgen te worden opgelegd. We zullen onze solidariteit met de democratische oppositie tegen het steeds meer autoritaire regime van Duterte blijven uitdrukken.”

De Europese socialisten hebben de vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, Federica Mogherini, op de hoogte gesteld.

bron: Belga