Daniel Ricciardo pakt de zesde GP-zege uit zijn carrière, Vandoorne wordt dertiende

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) heeft vandaag de Grote Prijs Formule 1 van China op het circuit van Shanghai op zijn naam geschreven. Ricciardo hield in de derde WK-manche de Finnen Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari) achter zich. Wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en Max Verstappen (Red Bull) vervolledigden de top vijf. WK-leider Sebastian Vettel (Ferrari), gestart vanaf de pole, deed een slechte zaak en werd achtste. Stoffel Vandoorne (McLaren), als veertiende gestart, reed naar een dertiende stek. Ricciardo dankte zijn zege in Shanghai aan een zeer slimme pitstop. Na een botsing tussen de Torro Rosso's Gasly en Hartley moest de Safety Car even de baan op. Net op dat moment ging Ricciardo (net als zijn ploegmakker Verstappen) binnen voor een tweede stop. Dankzij de Safety Car leverde die stop hem geen tijdverlies op en kon hij op verse banden aan een inhaalrace beginnen.

De Australiër passeerde achtereenvolgens Räikkönen, Verstappen, Hamilton, Vettel en Bottas. Na een fantastische race hield hij iedereen achter zich. Tegenvaller van de dag was zijn ploegmakker Max Verstappen. Hij werd vijfde, maar had ook kunnen winnen. De Nederlander schoot zichzelf echter in de voet met quasi onmogelijke inhaalpogingen op Hamilton en Vettel. Bij de eerste ging hij zelf even naast de baan, bij de tweede was Vettel de dupe. Verstappen kreeg van de jury voor dat laatste manoeuvre een tijdstrap van tien seconden.

Stoffel Vandoorne beëindigde een anonieme race op de dertiende plaats, voor het eerst dit seizoen buiten de punten. Zijn ploegmakker Fernando Alonso reed naar een knappe zevende plek.

In de WK-tussenstand blijft Vettel (54 punten) aan de leiding, voor Hamilton (45), Bottas (40) en Ricciardo (37). De Duitser moet wel een groot deel van zijn voorsprong inboeten. De volgende Grand Prix staat op 29 april op het programma, in Azerbeidzjan.

Bron: Belga