Amerikaanse Luchtmacht lanceert succesvol satellieten

De Amerikaanse Luchtmacht heeft in de nacht van zaterdag op zondag met een Atlas-draagraket succesvol satellieten gelanceerd. Dit heeft lanceerbedrijf United Launch Alliance getwitterd. Vanop de basis Cape Canaveral in Florida vertrok om 01.13 uur Belgische tijd een krachtige Atlas-V draagraket met een extra Centaur-trap. Een kleine vijf minuten later, na het afwerpen van de vijf meter hoge neuskegel, brak lanceerbedrijf ULA de rechtstreekse televisiebeelden af, wat min of meer standaard is bij militaire lanceringen.
Omstreeks 09.20 uur twitterde ULA dat de zes uur durende lancering een succes was.
De nuttige lading is derhalve in een cirkelvormige geostationaire baan op 35.786 km hoogte beland.
Die lading bestond uit de communicatiesatelliet CBAS (Continuous Broadcast Augmenting SATCOM) en de experimentele demonstrator EAGLE (ESPA Augmented GEO Laboratory Experiment). Dit laatste omvat op zichzelf meerdere nuttige ladingen, waaronder een kleinere satelliet met de naam Mycroft die zelfinspectie-technologie voor kunstmanen moet testen.
Volgens ULA dient de CBAS voor communicatie tussen hooggeplaatste legerofficieren en bevelhebbers op het strijdtoneel.
Het was de vierde missie van ULA dit jaar en de derde dit jaar van een Atlas-V. Het was ook de 77ste lancering van de krachtige draagraket sinds 2002, en de 659ste van een raket uit de Atlas-familie sinds 1957. “Vader” van de Atlas is de Belg Karel Bossart.

bron: Belga