Tusk: Europese Unie blijft aan kant van bondgenoten staan

Tusk: Europese Unie blijft aan kant van bondgenoten staan

De Europese Unie (EU) blijft aan de zijde van haar bondgenoten en van de gerechtigheid staan. Dat heeft de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk vandaag getweet na de aanval door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op Syrië. “Luchtaanvallen door VS, Frankrijk en Groot-Brittannië maken duidelijk dat het Syrische regime samen met Rusland en Iran, deze menselijke tragedie niet kan voortzetten, tenminste niet zonder er een prijs voor te betalen. De EU staat aan de kant van onze bondgenoten en van de gerechtigheid”, klinkt het in de tweet.

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker roept de internationale gemeenschap op om de gebruikers van chemische wapens te identificeren en verantwoording te laten afleggen. “Zoals de Europese Commissie eerder al verklaarde, is het gebruik van chemische wapens in elke situatie onaanvaardbaar, en moet het in de strengste bewoordingen veroordeeld worden”, aldus Juncker, die spreekt van een “vreselijke aanval met chemische wapens die het Syrische regime uitvoerde tegen burgers van Douma op 7 april”.

Dit was niet de eerste keer dat het Syrische regime chemische wapens gebruikte tegen burgers, maar deze aanval moet wel de laatste zijn geweest. “Nu het achtste jaar van het conflict is ingegaan, is Syrië wanhopig op zoek naar een duurzaam staakt-het-vuren dat door alle partijen wordt gerespecteerd en de weg opent naar een politieke oplossing via het door de VN-geleide vredesproces van Genève. Dat moet voor eens en altijd vrede brengen in het land”, aldus Juncker. “Na al het leed dat het heeft moeten doorstaan, verdient Syrië niets minder.”

Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani tweette dat “Europa een grotere rol moet spelen om de vrede te verzekeren en de verergering van de humanitaire crisissen, zoals het lijden van het Syrische volk, te voorkomen”. “Maandag voeren we een debat tijdens de plenaire zitting in Straatsburg”, klinkt het.

bron: Belga