Syrische en Russische troepen controleren heel Oost-Ghouta

Syrische en Russische troepen controleren heel Oost-Ghouta
Syrische en Russische troepen controleren heel Oost-Ghouta

Het Syrische leger heeft samen met bondgenoot Rusland opnieuw de volledige controle overgenomen in Douma, de laatste rebellenenclave in Oost-Ghouta. Dat meldt het in Groot-Brittanië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De herovering van de controle komt er nadat het laatste konvooi met rebellen en hun families de stad hebben verlaten, een gevolg van een akkoord tussen het regime en de rebellen onder auspiciën van Rusland. De rebellen die dat wensen, mogen in Douma blijven en zichzelf regulariseren. Dat is een deel van het akkoord met het regime, in ruil voor de ontplooiing van de Russische militaire politie in Douma.

De Syrische staatsmedia melden vandaag eveneens dat de Syrische troepen Douma zijn binnengetrokken. “De eenheden van de binnenlandse veiligheidskrachten gaan Douma binnen”, aldus de staatstelevisie. “De stad zal binnen enkele uren geledigd worden van de terroristische aanwezigheid”, zo verwijzend naar de rebellenstrijders.

Donderdag verklaarde Rusland ook al dat de Syrische vlag opnieuw wappert boven het stadhuis van Douma. Nu ook Douma weer in handen is van de regering, heeft die heel Oost-Ghouta weer onder haar controle.

De aankondigingen komen er een dag nadat de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië luchtaanvallen hebben uitgevoerd op Syrië als vergelding voor de vermoedelijke chemische aanval op Douma van vorige zaterdag door het Syrische regime. De rebellen van Jaish al-Islam gingen vorige zondag akkoord om de stad te verlaten en naar de noordelijke rebellengebieden te trekken.

Vandaag start de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zijn onderzoekswerkzaamheden in Douma. De organisatie werd officieel uitgenodigd door het Syrische regime, dat elke betrokkenheid bij de chemische aanval ontkent.

Bron: Belga