Schadeclaim kost Coucke al zeker vijftien miljoen

Marc Coucke kan niet meer zomaar aan zijn geld, een gevolg van de overnameperikelen van Omega Pharma door het Amerikaanse Perrigo. Dat eist 1,9 miljard van Coucke en investeringsfonds Waterland. Toen Coucke vorig jaar 50 miljoen uit zijn holding Alychlo wilde halen, staken de Amerikanen daar een stokje voor. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen zaterdag. Coucke dacht een goede zaak te doen. Door nog snel 50 miljoen te halen uit zijn holding, wilde hij een nieuwe ­belastingwet, die op 1 januari in werking trad, te snel af zijn. De nieuwe wet legt een belasting op van 30 procent op kapitaal dat uit een vennootschap wordt gehaald.
Het leidde tot een stormloop van bedrijfsleiders die nog snel belastingvrij het kapitaal van hun vennootschap verlaagden. Duizenden ondernemers slaagden in dat opzet, maar niet Marc Coucke. Toen hij zichzelf op 50 miljoen wilde trakteren, dagvaardde ­Perrigo hem prompt.
Die stap kost Coucke hoe dan ook 15 miljoen euro. Zelfs als de Amerikanen hun claim verliezen, zal hij 30 procent belasting moeten betalen op het uitgekeerde bedrag.

bron: Belga