Rusland vraagt leden VN-Veiligheidsraad om “passende evaluatie” van aanvallen

Rusland vraagt leden VN-Veiligheidsraad om "passende evaluatie" van aanvallen

Moskou dringt er bij leden van de VN-Veiligheidsraad op aan om een “passende evaluatie” te maken van de westerse aanvallen op Syrië, en om elke kans op verdere daden van agressie weg te nemen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag verklaard. “Rusland eist een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad en roept alle leden ervan, en alle verantwoordelijke landen van de internationale gemeenschap om een evaluatie te voorzien van wat er is gebeurd, en om elke mogelijkheid voor verdere roekeloze agressieve daden weg te nemen, die de vrede en veiligheid in gevaar brengen in de regio die al zwaar gedestabiliseerd was door de criminele complotten van de VS en hun bondgenoten in Irak en Libië”, benadrukte het Russische ministerie.

Moskou wil dat het Westen stopt met “het ondergraven” van de akkoorden over Syrië. “We dringen erop aan om onmiddellijk een einde te maken aan de uiterst gevaarlijke beleidslijn van westerse leiders om alle akkoorden die in aantocht zijn over een regeling voor Syrië te verwoesten”, benadrukte het ministerie.

Het land gelooft ook niet dat de reactie van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten ingegeven werd door humanitaire redenen. “Het wordt eindelijk duidelijk dat diegenen in het Westen die de humanitaire retoriek hanteren en hun militaire aanwezigheid in Syrië proberen te rechtvaardigen door de nood om de jihadisten te vernietigen, zich eigenlijk bij hen voegen en het land uiteen willen doen vallen.”

Eerder vandaag vroeg de Russische president Vladimir Poetin een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die komt om 17.00 uur Belgische tijd samen.

bron: Belga