Parijs noemt operatie in Syrië “legitiem, proportioneel en doelgericht”

Parijs noemt operatie in Syrië
Parijs noemt operatie in Syrië "legitiem

De militaire operatie door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in Frankrijk is “legitiem, proportioneel en doelgericht”. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vandaag gezegd. Frankrijk streeft wel nog steeds een politieke oplossing na, klinkt het. De minister benadrukte tijdens een persconferentie met minister van Defensie Florence Parly dat de chemische escalatie in Syrië onaanvaardbaar is. “We hebben akte genomen van de blokkade in de Veiligheidsraad van de Verenidge Naties. Het regime van Bashar al-Assad heeft ervoor gekozen het taboe van de chemische wapens te verbreken. Het twijfelt niet om het internationaal recht te schenden”, zegt Le Drian. “De productie en het gebruik van deze wapens blijft een bedreiging vormen voor de vrede. Wie dat toch doet, loopt op een ban van de naties. Het regime van Assad wist waaraan het zichzelf blootstelde toen het deze vreselijke wapens gebruikte tegen zijn volk.”

Nog volgens Le Drian was de aanval niet gericht tegen de bondgenoten van Syrië, Rusland en Iran, en de burgerbevolking.

Defensieminister Parly voegt nog toe dat de aanvallen gericht waren op het belangrijkste onderzoekscentrum en twee productiecentra van het “illegale chemische programma”. “Het was een aanval tegen de mogelijkheid om chemische wapens te ontwikkelen en te produceren”, zei ze.

Frankrijk ontplooide fregatten van de FREMM-klasse (Frgate Multi-Missions) in de Middellandse Zee en gevechtsvliegtuigen om Syrië aan te vallen. “FREMM’s gecombineerd met schepen ter bescherming en ondersteuning werden onptlooid in de Middellandse Zee. Op hetzelfde moment zijn vliegtuigen in het begin van de nacht vertrokken vanop de militaire basissen in Frankrijk, aldus Parly nog.

De defensieminister voegt nog toe dat de drie landen een escalatie willen vermijden en Rusland hebben gewaarschuwd voor de luchtaanvallen.

Bron: Belga