Le Drian: “Groot deel van Syrisch scheikundig wapenarsenaal vernietigd”

Le Drian:
Le Drian: "Groot deel van Syrisch scheikundig wapenarsenaal vernietigd"

Bij de aanvallen door drie westerse grootmachten tegen Syrië is vandaag een “groot deel van het chemisch wapenarsenaal” van het Syrische regime vernietigd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vandaag aan de Franse nieuwszender BFMTV gezegd. “Een groot deel van zijn (de Syrische regering) chemisch (wapen)arsenaal is vernietigd”, zei de bewindsman. “Veel is door de aanvallen van deze nacht vernietigd.”

Hij waarschuwde dat er een nieuwe militaire interventie zal komen ingeval van een nieuwe gifgasaanval in Syrië. “Aangaande de kwestie van scheikundige wapens is er een rode lijn die niet mag worden overschreden en indien ze (…) weer wordt overschreden, komt er een nieuwe interventie”, aldus het hoofd van de Franse diplomatie. “Ik denk dat de les begrepen zal zijn.”

Le Drian voegde eraan toe dat het voor eind mei voorziene bezoek van president Emmanuel Macron aan Rusland niet in het gedrang komt.

In diplomatieke kringen in Parijs luidt het dat de aanvallen er in snelle en nauwe samenwerking zijn gekomen. De drie landen hebben zich op de opslag en productie van scheikundige wapens geconcentreerd, andere doelwitten zoals luchthavens zijn niet in overweging genomen.

Franse diplomaten gewagen van een complexe operatie die een intensieve coördinatie verlangde. De raketten zijn vanuit meerdere plaatsen afgevuurd. Het Franse leger bestookte met twaalf raketten twee doelen in Homs.

Bron: Belga