Groen waarschuwt dat bombardementen alleen vrede niet dichterbij brengen

Groen waarschuwt dat bombardementen alleen vrede niet dichterbij brengen

“Bombardementen en spierballengerol alleen brengen de vrede niet dichterbij, maar zorgen voor een verdere escalatie. De enige weg nu is eindelijk echte diplomatieke gesprekken richting vrede. Dat is prioriteit”, zo zeggen Kamerleden Meyrem Almaci en Wouter De Vriendt van Groen vandaag in een mededeling. Ze reageren hiermee op de aanvallen van Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië op Syrische doelwitten. De partij benadrukt tegelijk het gebruik van chemische wapens te veroordelen. “Wij kijken met afschuw naar de herhaaldelijke inzet van de meest gruwelijke vormen van oorlogsvoering die meedogenloos en doelgericht op gewone burgers worden losgelaten. Na zeven jaar en een dodentol van honderdduizenden is meer dan ooit duidelijk dat er nood is aan een echte diplomatieke strategie”, luidt het.

“Rode lijn na rode lijn wordt overschreden, en wij lijken enkel machteloos te kunnen toekijken. Emotioneel begrijpen we de roep om actie, maar in een regio met verschillende kernmachten als Iran en Israël, gewelddadige radicale groepen en de invloed van Rusland moeten we heel behoedzaam te werk gaan”, aldus De Vriendt.

Groen wil voorts dat België en Europa een sterkere rol spelen. Ze vraagt dat de Belgische regering zou aansturen op een onafhankelijk onderzoek van de Verenigde Naties naar het gebruik van chemische wapens, en pleit voor de oprichting van een oorlogstribunaal om die misdaden nadien ook te bestraffen.

bron: Belga