Geweld Syrië – Londen ziet ‘geen alternatief voor gebruik van geweld’

De Britse eerste minister Theresa May heeft zaterdag de Britse deelname aan de militaire aanval op Syrië samen met de Verenigde Staten en Frankrijk verdedigd. Ze zei dat “er geen alternatief was voor het gebruik van geweld” om te verhinderen dat het Syrische regime nog chemische wapens zou inzetten. In het persbericht stelde ze Damascus verantwoordelijk voor een vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma op 7 maart, waarbij “tot 75 doden vielen”. “We hebben alle diplomatieke middelen ingezet”, zei ze. “Maar onze inspanningen zijn telkens tenietgedaan.”
Theresa May zegt dat ze daarom de Britse strijdkrachten toegelaten heeft om “gerichte en gecoördineerde bombardementen” uit te voeren tegen de militaire chemische capaciteit van het regime van Bashar al-Assad, om het gebruik ervan “te verhinderen”.
Ze beschuldigt Damascus ervan dat het zijn toevlucht zocht tot chemische wapens “tegen zijn eigen volk, op de meest gruwelijke en afschuwelijke (manier) die mogelijk is”. De militaire interventie dient dus om “onschuldige personen in Syrië te beschermen” en om “de uitholling van internationale normen” te verhinderen, die chemische wapens verbieden.
Het is de eerste keer sinds May in de zomer van 2016 aantrad als premier dat ze een Britse militaire interventie beveelt.

Bron: Belga