Geweld Syrië – aanval door Westen – Arabische Israëli’s protesteren tegen luchtaanvallen

Honderden Israëlische Arabieren hebbenzaterdagavond in de Noord-Israëlische stad Haifa betoogd tegen de westerse vergeldingsaanvallen in Syrië voor het gebruik van chemische wapens door het regime van Bashar al-Assad. De demonstratie begon voor het Amerikaanse consulaat in Haifa, waar de deelnemers zwaaiden met Syrische vlaggen en slogans gericht tegen Amerika en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman met zich meedroegen.
Enkele uren eerder had Ryad zijn steun verleend aan de aanvallen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Amerika, door te stellen dat ze een “reactie op de misdaden van het Syrische regime waren”, na de veronderstelde chemische aanval een week geleden in de buurt van Damascus.
De demonstranten riepen op tot eenheid in Syrië, waar al sinds 2011 een verwoestende oorlog aan de gang is die al meer dan 350.000 levens heeft geëist. Onder de deelnemers was onder meer het Arabisch-Israëlische parlementslid van de oppositie Aida Touma Sliman van de Gezamenlijke Lijst, en verschillende religieuze leiders van Arabische dorpen in de regio.
De Gezamenlijke Lijst groepeert de belangrijkste Arabische partijen in het Israëlische parlement. Ze won 13 zetels bij de verkiezingen van 2015 en werd zo de derde formatie in de Knesset. Arabische Israëli’s zijn afstammelingen van Palestijnen die op hun land bleven toen Israël in 1948 werd opgericht. Ze maken 17,5 procent van de Israëlische bevolking uit.

Bron: Belga