Frankrijk en VS trokken vliegtuigen terug uit militaire oefening in Nederland

Frankrijk en VS trokken vliegtuigen terug uit militaire oefening in Nederland
Frankrijk en VS trokken vliegtuigen terug uit militaire oefening in Nederland

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben eerder deze week, met het oog op de luchtaanvallen op Syrië, hun KC-135-vliegtuigen uit Nederland weggehaald, waar ze deelnamen aan een Europese militaire oefening. Dat werd vandaag vernomen uit militaire bron. De oefening “European Air Refuelling Training” (EART) startte maandag vanop de luchtmachtbasis van Eindhoven en duurt nog tot 20 april. Ze loopt parallel met een andere oefening, “Frisian Flag” genaamd, die gevechtsvliegtuigen doet opereren vanop de basis van Leeuwarden, in het noordwesten van Nederland.

Dinsdag al trokken Parijs en Washington echter hun KC-135-vliegtuigen – een tankvliegtuig dat is afgeleid van de Boeing 707 – terug uit de oefening, vanwege “operationele noden”, zeggen Europese en Nederlandse militaire bronnen. “Dat toont aan hoe weinig tankers er beschikbaar zijn in de wereld.”

Door de terugtrekking van de Franse en Amerikaanse vliegtuigen is het aantal deelnemende vliegtuigen aan de EART-oefening gedaald van vier naar twee. Enkel een Nederlandse KDC-10 en een Duitse Airbus A310 MRTT zijn nog in Eindhoven aanwezig.

De luchtaanvallen van deze ochtend werden aan Franse kant uitgevoerd door verschillende Rafale-gevechtsvliegtuigen die vertrokken zijn vanop Franse basissen. Om de lange afstand te overbruggen hadden die vliegtuigen technisch gezien nood aan verscheidene tankbeurten in de lucht.

Bron: Belga