Eurofobe partij Ukip heeft nieuwe leider

Eurofobe partij Ukip heeft nieuwe leider
Eurofobe partij Ukip heeft nieuwe leider

De Britse eurofobe partij Ukip heeft zaterdag voor de vierde keer in twee jaar tijd een nieuwe leider gekozen. Dat is het 64-jarige Europarlementslid Gerard Batten geworden, die al sinds februari interimleider was. “Ik zal alles doen wat ik kan om de partij vooruit te helpen gaan. Ukip is de enige oppositie tegen ons politieke establishment en men heeft ons meer dan ooit nodig”, zei hij.
Batten werd in februari al aangesteld om de partij voorlopig te leiden, nadat de partijleden hadden gestemd voor het ontslag van zijn voorganger Henry Bolton. De aanleiding daarvoor waren racistische uitspraken van zijn ex-partner over de verloofde van prins Harry, Meghan Markle.
Sinds het vertrek van Nigel Farage kort na het Brexit-referendum van 23 juni 2016, moest de partij nu al vier keer op zoek naar een nieuwe leider. De partij voerde actief campagne om uit de Europese Unie te stappen, maar nu dat het geval is heeft de partij het moeilijk met het vinden van een bestaansreden. Ook kampt ze met interne dissidentie en opeenvolgende electorale tegenslagen.

Bron: Belga