WB-finale jumping - Olivier Philippaerts klimt naar vierde plaats op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Olivier Philippaerts is naar de vierde plaats opgeklommen na de tweede proef van de Wereldbekerfinale in Parijs. De 24-jarige Limburger, donderdag dertiende na het jachtparcours, bleef vrijdag twee keer foutloos. Pieter Devos haalde de barrage niet en zakte van de zesde naar de negende stek. De 54-jarige Amerikaanse Beezie Madden, in 2013 al eens eindwinnaar van de Wereldbeker, deelt de lakens uit in Parijs. Zij won met de 12-jarige hengst Breitling LS na de eerste ook de tweede proef. In de stand heeft ze vier strafpunten voor op de Zweed Henrik von Eckermann en zes op haar landgenoot Devin Ryan. Op acht strafpunten deelt Philippaerts de vierde plaats met de Amerikaan McLain Ward en de Zweeds Douglas Lindelöw. Devos volgt op elf strafpunten van Madden.

Philippaerts deed in de basisronde van de tweede proef met de 12-jarige merrie Legend of Love vertrouwen op door perfect alle hindernissen te nemen. Dat vertrouwen gebruikte hij om ook in de barrage met negen foutloos te blijven en dat bezorgde hem niet alleen een vierde plaats in de daguitslag maar eveneens een vierde plaats in het voorlopige klassement. "Legend of Love is in topvorm en sprong een perfect parcours", oordeelde vader Ludo. "Met acht strafpunten achterstand op Madden is de toestand zeker nog niet uitzichtloos. De Amerikaanse is opnieuw bezig aan een heel sterk kampioenschap, maar met nog twee ronden te gaan, is er nog heel veel mogelijk."

"Ik ben heel tevreden met onze prestatie van vandaag", reageerde Olivier Philippaerts. "Ik wou goedmaken wat ik gisteren had laten liggen en dat is gelukt. Van de dertiende naar de vierde plaats is een grote stap. Op zich is dit een vrij goede uitgangspositie voor zondag. De ambitie is om dit niveau aan te houden en gewoon voort te blijven doen."

Pieter Devos was minder gelukkig nadat hij in de basisronde met de 14-jarige ruin Espoir op de voorlaatste hindernis in de fout ging en zo vrede moest nemen met een zestiende plaats. "Heel jammer. Toch sprong Espoir bijzonder goed. Ik wilde in zo goed mogelijke positie richting laatste hindernis gaan en gaf daarom Espoir al ruimte om lichtjes naar rechts over de voorlaatste okser te springen. Dat kost uiteraard iets meer afstand en zo kwam daar een balk te vallen".

De dertig beste combinaties komen zondag nog aan de start. Na afloop van de eerste ronde werkt de top twintig dan de laatste ronde af.

.

bron: Belga