Vervanging F-16’s: “Wie uitleg wil, moet zich tot ministers wenden”

De vragen om hoorzittingen met verschillende kabinetsmedewerkers over de vervanging van de F-16’s hebben weinig kans op slagen. Volgens bronnen binnen de meerderheid druisen die immers in tegen artikel 101 van de Grondwet over de verantwoordelijkheid van federale ministers tegen de Kamer, zo werd vandaag vernomen van een bron dichtbij de regering. Karolien Grosemans (N-VA), de voorzitster van de Kamercommissie Defensie, maakte recent aan verscheidene kabinetsmedewerkers een uitnodiging over voor een hoorzitting. Eén van hen is Amélie Derbaudrenghien, de adviseur Defensie van Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR), maar ook de levenspartner van premier Charles Michel.

Grosemans legde uit dat ze die uitnodiging heeft gestuurd naar alle namen die werden doorgespeeld door de verschillende fracties. Op die vragen ingaan zou echter geen zin hebben en bovendien neerkomen op een deresponsabilisering van de ministers, legt een bron dichtbij de regering uit. Indien de commissie Defensie tekst en uitleg wil, dan kan ze die krijgen van de ministers die de politieke verantwoordelijkheid dragen voor hun medewerkers.

De vragen om uitleg van kabinetsmedewerkers zijn “grotesk en druisen in tegen de Grondwet”, luidt het eveneens in de omgeving van de premier.

bron: Belga