Nieuwe baas voor Zweedse jury Nobelprijs Literatuur na misbruikschandaal

Nieuwe baas voor Zweedse jury Nobelprijs Literatuur na misbruikschandaal
Nieuwe baas voor Zweedse jury Nobelprijs Literatuur na misbruikschandaal

De Zweedse Academie, die elk jaar de Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt, heeft met schrijver Anders Olsson een nieuwe topman. De Academie was de laatste maanden helemaal verdeeld geraakt na een misbruikschandaal. Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht in voor fysiek en psychisch misbruik tegen Jean-Claude Arnault. Een Fransman en echtgenoot van dichter Katarina Frostenson, een lid van de Academie. Samen runnen ze een privé-club voor cultuur, die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen die eigendom zijn van de Academie in Parijs en Stockholm. De man zou ook al minstens zeven keer informatie gelekt hebben over de winnaar van de Nobelprijs Literatuur. Arnault ontkent alle aantijgingen.

Voorzitster Sara Danius besliste wel om alle banden met Arnault door te knippen en huurde ook een advocatenkantoor in om een onderzoek te doen naar de club van Arnault en zijn echtgenote.

Het schandaal veroorzaakte verdeeldheid binnen de prestigieuze Academie. Afgelopen week namen twee leden – die eigenlijk voor het leven zijn benoemd en niet vervangen kunnen worden tot ze overlijden – ontslag uit protest tegen de hele zaak. Ook Katarina Frostenson was daarbij. Twee andere leden noemden Danius dan weer een zwakke leider, waarna zij gisteren/donderdag ook ontslag nam.

De Academie krijgt nu met de 69-jarige schrijver en professor Anders Olsson een nieuwe voorzitter, al is dat “tijdelijk” zei hij vandaag op de Zweedse radio.

Bron: Belga