Kremlin waarschuwt Macron voor “onbedachtzame en gevaarlijke acties” in Syrië

Kremlin waarschuwt Macron voor
Kremlin waarschuwt Macron voor "onbedachtzame en gevaarlijke acties" in Syrië

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwt zijn Franse ambtgenoot voor alle “onbedachtzame en gevaarlijke acties” in Syrië, want die zouden wel eens “onvoorziene gevolgen” kunnen hebben. Frankrijk dreigde net als de VS met een militaire reactie na de veronderstelde gifgasaanval in het Syrische Douma. Beide presidenten hadden vandaag een telefoongesprek over de crisis in Syrië. Zaterdag kwamen daar tientallen mensen om het leven na een aanval op Douma, in Oost-Ghouta. Volgens twee ngo’s was dat een chemische aanval. Het Westen verdenkt het Syrische regime van president Bashar al-Assad, maar Rusland – een bondgenoot van Assad – noemt dat onzin.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt al de hele week met een militaire reactie, in overleg met bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië. Poetin belde vandaag met zijn Franse collega Emmanuel Macron in een poging de situatie te ontmijnen. Het Kremlin verspreidde na afloop een communiqué waarin het de Fransen waarschuwt voor onbedachtzame reacties, omdat die een “flagrante schending” van het VN-charter zouden betekenen, en dat kan “onvoorziene gevolgen” hebben.

Het Elysée verspreidde een tekst waarin het pleit voor meer samenwerking tussen Parijs en Moskou, om “de vrede en de stabiliteit” in Syrië terug te doen keren.

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft de afgelopen week druk bemiddeld tussen beide kampen. Ankara is een bondgenoot van het Westen via de NAVO, maar werkt in Syrië wel nauw samen met Rusland, hoewel Turkije de rebellen steunt en Rusland het regime in Damascus. Turks president Recep Tayyip Erdogan zei vandaag dat het klimaat “wat aan het verbeteren is”. Maar Turkije “blijft wel praten met alle partners.”

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft intussen de toelating gekregen om ter plaatse na te gaan of er effectief sprake is van een gasaanval. Maar resultaten zijn nog niet voor meteen, waarschuwt de organisatie vandaag. De experten kunnen hun onderzoek in Syrië morgen starten.

Bron: Belga