Eerste langeafstandsvliegtuig van Air Belgium komt aan in Charleroi

Eerste langeafstandsvliegtuig van Air Belgium komt aan in Charleroi

De luchthaven van Charleroi heeft vanochtend het allereerste langeafstandsvliegtuig uit zijn geschiedenis ontvangen. Een van de twee Airbus A340-toestellen van luchtvaartmaatschappij Air Belgium is rond 09.00 uur geland. Vanaf 30 april vliegt Air Belgium met de toestellen tussen Charleroi en Hongkong. De vloot van Air Belgium bestaat momenteel uit twee vliegtuigen van hetzelfde type, die tot nu op Brussels Airport stonden. Ze werden daar door vliegtuigonderhoudsbedrijf Sabena Aerospace, een van de aandeelhouders van Air Belgium, voorzien van de Belgische kleuren en het Air Belgium-logo.

Die werkzaamheden zijn al enkele dagen afgerond, en een van de vliegtuigen heeft ook al verschillende commerciële vluchten uitgevoerd voor andere maatschappijen. Het was echter wachten op de certificatie van de landingsbaan door het Directoraat-generaal Luchtvaart, die nodig is om vanop de luchthaven langeafstandsvluchten uit te voeren. De vergunning kwam er eerder deze week, aldus woordvoerder van Air Belgium Nicolas Boulart.

De vlucht tussen Zaventem en Charleroi van vrijdag duurde acht minuten. Het toestel voerde bovendien twee “touch and go’s” uit, landen en meteen weer opstijgen, om testen of op de piste alle systemen in orde waren.

bron: Belga