De Croo: “Uitspraken van Congolese minister viseren vooral donorconferentie”

De Croo: "Uitspraken van Congolese minister viseren vooral donorconferentie"

De uithaal van de Congolese buitenlandminister Léonard She Okitundu, gisteravond, richtte zich volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vooral op de hele donorconferentie van vandaag in Genève. In Jeune Afrique dreigde Okitundu ermee ngo’s te verbieden die het op de conferentie opgehaalde geld zouden besteden, en vooral België werd daarbij geviseerd. “De ngo’s die dat geld krijgen zullen geen toelating krijgen om in ons land te werken”, aldus Okitundu volgens de site van het weekblad. “België heeft eenzijdig beslist de bilaterale samenwerking met ons af te breken. We moeten deze logica tot het einde volgen.” Van “vijandigheid tegenover het Belgische volk” is echter geen sprake. “Die kan nog altijd mededogen met het Congolese volk tonen.”

Wat de impact zal zijn van de uitspraken van Okitundu op het werk van ngo’s, is moeilijk te voorspellen. “Het zou eenvoudiger zijn, en we zouden meer resultaten behalen, als de overheid een deel van de oplossing zou zijn”, meent De Croo. “Dat is blijkbaar vandaag nog niet het geval.”

De Croo hoorde tijdens de verschillende toespraken op de conferentie van andere landen vooral veel “onbegrip” voor het Congolese standpunt, om de conferentie te boycotten. “Als je kijkt naar het aantal interne ontheemden, 4,5 miljoen mensen, dan heb je hier te maken met de tweede grootste humanitaire crisis ter wereld”, aldus De Croo. “En alle landen, alle organisaties die hier zijn, willen helpen. Tegelijk ziet men dat de Congolese overheid dit probleem wil minimaliseren.”

De vicepremier toont zich vandaag alvast tevreden met de internationale aandacht voor Congo. “Ons land heeft jaren aan een stuk geprobeerd om dit onderwerp op de agenda te zetten, en nu is er eindelijk een VN-conferentie”, aldus de minister. “Alle landen hier zijn bereid een inspanning te doen, en dat is toch nieuw.”

bron: Belga