Britse politici waarschuwen May voor participatie aan militaire actie in Syrië

Britse politici waarschuwen May voor participatie aan militaire actie in Syrië

Britse politici – zowel van Labour als de Tories – waarschuwen premier Theresa May voor deelname aan een mogelijke militaire actie van de VS in Syrië. May liet eerder al uitschijnen dat actie nodig is, maar beslist volgens de politici maar beter niet zonder de goedkeuring van het parlement. De Verenigde Staten dreigen al de hele week met militaire repercussies na een veronderstelde gifgasaanval op de Syrische stad Douma zaterdag. Volgens twee ngo’s werd daarbij chloor- of saringas gebruikt. Het Westen wijst Syrisch president Bashar al-Assad met de vinger, maar het Kremlin – bondgenoot van Assad – weerlegt dat.

Ook Frans president Emmanuel Macron liet al uitschijnen dat hij zou deelnemen aan een mogelijke militaire reactie van de VS. Theresa May zei gisteren na regeringsoverleg dat actie nodig is, maar liet in het midden of die actie ook militair moet zijn.

Onder meer Labour-voorzitter Jeremy Corbyn sprak zich vandaag uit over de zaak. Volgens hem zou een Britse militaire interventie in Syrië “het nu al dodelijke conflict nog verder doen escaleren”. Hij dringt er bij May op aan het parlement te consulteren en de druk op te voeren om een onafhankelijk VN-onderzoek naar de gebeurtenissen in Douma te krijgen.

Ook binnen haar eigen Conservatieve partij ondervindt May tegenstand. Parlementslid Zac Goldsmith zegt op Twitter dat de regering eerst aan het parlement moet komen uitleggen wat het voordeel voor Groot-Brittannië is als het militair ingrijpt. Zijn collega Ken Clarke zei dan weer aan de openbare omroep BBC dat May het parlement niet buitenspel mag zetten in zo’n beslissing. “In een moderne parlementaire democratie denk ik dat je de parlementaire goedkeuring nodig hebt als er een geplande beleidsbeslissing is om een militaire aanval van een zeker grootte te bevelen.”

bron: Belga