Amerikaans gerecht voert al maanden onderzoek naar Trumps advocaat Michael Cohen

Amerikaans gerecht voert al maanden onderzoek naar Trumps advocaat Michael Cohen

De persoonlijke advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, is al maandenlang het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Dat blijkt vrijdag uit gerechtelijke documenten. Het openbaar ministerie neemt het hem bovendien niet in dank af dat hij poogde om bewijsmateriaal weer in handen te krijgen dat bij een razzia van de FBI in beslag was genomen. De president van de VS bestempelde de razzia als een “schande” en een “aanval op het land”. De New York Times berichtte dat Trump vrijdag nog met Cohen had getelefoneerd. Het is niet duidelijk waarover ze gepraat hebben.
Uit de documenten blijkt dat het grootste deel van het in beslag genomen materiaal zich concentreert op Cohens zaken. Volgens mediaberichten wordt onderzocht of Cohen zich schuldig maakte aan bankfraude. Ook wordt hij ervan beschuldigd dat hij de regels rond campagnefinanciering zou overtreden hebben.
Kort voor de verkiezingen in 2016 had Cohen naar eigen zeggen uit eigen zak 130.000 dollar betaald aan pornoactrice Stormy Daniels (echte naam: Stephanie Clifford). In ruil zou ze geen verklaringen afleggen over een vermeende affaire met Trump in 2006.
Cohen voerde ook onderzoek naar een deal over 1,6 miljoen dollar tussen de Republikeinse donateur Elliott Broidy en een zwanger model van het Playboy-magazine. Vrijdag trok Broidy zich terug als financieel vicevoorzitter van het Republikeins Nationaal Comité, een soort partijbestuur van de Republikeinen.

bron: Belga