Topman Binnenlandse Zaken in poleposition als nieuwe politiebaas

Topman Binnenlandse Zaken in poleposition als nieuwe politiebaas

Er zijn zeven kandidaten om Catherine De Bolle op te volgen aan het hoofd van de federale politie. Marc De Mesmaeker (56), een topman bij Binnenlandse Zaken, kwam volgens de kranten van Mediahuis na de selectieronde als eerste kandidaat uit de bus. De jury geeft de ranking nu voor advies door aan de federale politieraad. Het laatste woord is aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Geens. Zij moeten beslissen wie de nieuwe commissaris-generaal wordt vóór De Bolle op 1 mei naar Europol vertrekt.

De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg schrijven dat het volgens verschillende bronnen ernaar uit ziet dat hij de topfunctie zal binnenhalen. Hij kwam als eerste uit de selectieronde, volgens een bron “met kop en schouders”. Nog drie andere kandidaten kregen een gunstige evaluatie.

De Mesmaeker begon zijn loopbaan bij de rijkswacht. Als jurist werkte hij mee de politiehervorming na de zaak-Dutroux uit. Bij Binnenlandse Zaken leidt hij het Administratief-technisch Secretariaat (ATS), de verbindingsdienst tussen Binnenlandse Zaken en de politie. In de jaren 2000 was hij kabinetsadviseur van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld).

bron: Belga