Honderden Vlaamse meisjes slachtoffer van netwerk dat naaktfoto’s uitwisselt

Zonder dat ze het weten zijn honderden Vlaamse meisjes het slachtoffer van een ondergronds netwerk dat naaktfoto’s en -filmpjes uitwisselt. In totaal circuleren er op de afgeschermde website meer dan 5.000 naaktfoto’s, die door duizenden gebruikers worden geruild en verhandeld. Het parket is een onderzoek gestart. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS en het Nederlandse RTL NIEUWS. Alles werd ontdekt op Discord, een populaire website waar gamers met elkaar kunnen chatten: foto’s van naakte, volgens VTM NIEUWS ook minderjarige meisjes, filmpjes van slachtoffers die seksuele handelingen verrichten bij hun vriendje en pornografische afbeeldingen waar geen toestemming voor werd gevraagd. Volgens VTM NIEUWS wisselen op het geheim forum op Discord meer dan 3.000 leden naaktfoto’s en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uit.

De foto’s en filmpjes komen op verschillende manieren in de chatbox terecht. Soms zetten ex-vriendjes van slachtoffers ze uit wraak online, maar ze verschijnen ook door gehackte social media-accounts zoals Snapchat en Facebook.

Journalisten Kenneth Dée en Sander Denayer infiltreerden in zo’n chatgroep en kwamen in contact met gebruikers die een stap verder gaan en een gigantische archiefmap met elkaar delen. “Door samen te werken met een actrice en foto’s van haar te gebruiken, geraakten onze journalisten binnen. Te vinden in die map: meer dan 5.000 foto’s van Vlaamse meisjes, weergegeven met voor- en achternaam en gerangschikt per provincie”, meldt VTM NIEUWS.

De journalisten hebben een klacht ingediend bij de politie. “We hebben alle gegevens gekregen die beschikbaar zijn en overgemaakt aan de Computer Crime Unit”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. “Zij zijn nu aan het nagaan of we de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, kunnen identificeren.”

bron: Belga