Genkse schepen Ali Çaglar (CD&V) beschuldigd van corruptie

De Genkse schepen Ali Çaglar (CD&V) moet volgende week donderdag voor de correctionele rechtbank in Tongeren verschijnen op verdenking van passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Çaglar legt zijn ambt als schepen neer in afwachting op het vonnis, maar ontkent iedere strafrechtelijke aansprakelijkheid. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) voerde onder leiding van het federale parket het onderzoek naar Ali Çaglar. Dat gebeurde na een tip in een drugsonderzoek waarin de naam van Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels in Genk, viel. Via Muto kwam de Genkse schepen in contact met Hendrik Pals, van bouwfirma Deta-Link en dochterbedrijf Necess-Infra in Geleen. Pals betaalde in 2012 een factuur voor verkiezingsdrukwerk van Çaglar ter waarde van 2.500 euro. Die factuur heeft Çaglar echter niet bij zijn verkiezingsuitgaven gemeld. “Daarvoor ben ik in 2016 en 2017 telkens eenmaal verhoord geweest. Er is toen echter geen verder gevolg aan gegeven. Daarom ben ik des te meer verrast met de dagvaarding die ik recent ontvangen heb”, zegt Çaglar.

Verder gaat de tenlastelegging over een ontmoeting van Pals met distributienetbeheerder Infrax, waarbij de Genkse schepen als bestuurder van Interaqua – een onderdeel van Infrax Limburg – aanwezig was, over de wijze waarop de aannemer kon intekenen om voor Infrax te werken. Nadien wilde de aannemer Çaglar sponsoren, aangezien in zijn bedrijven ook veel Turkse werknemers actief waren. “Ik benadruk dat ik nooit de intentie gehad heb om welk bedrijf dan ook enig voordeel te verschaffen bij de toewijzing van werken. Het is niet ongewoon dat mensen met een politiek mandaat bedrijven in contact brengen met overheidsinstellingen”, reageert Çaglar.

De Genkse schepen ontkent iedere strafrechtelijke aansprakelijkheid. Om zich op het proces voor te bereiden, verkiest Çaglar om de tijdelijke afwezigheid als schepen in te roepen. Hij zal voorlopig geen wedde als schepen of gemeenteraadslid meer ontvangen.

bron: Belga