Erdogan noemt Assad een moordenaar en beraadt zich met Trump en Poetin

Erdogan noemt Assad een moordenaar en beraadt zich met Trump en Poetin
Erdogan noemt Assad een moordenaar en beraadt zich met Trump en Poetin

Na de Amerikaanse dreiging met een aanval op Syrië heeft ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich in het crisisdebat gemengd en voor een verdere escalatie gewaarschuwd. Erdogan zei vandaag in Ankara dat hij na een telefoontje met de Amerikaanse president Donald Trump nu ook wil overleggen met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het gaat er om “hoe we dit chemisch bloedbad samen kunnen tegenhouden”. Erdogan haalde opnieuw uit naar de Syrische president Bashar al-Assad die hij voor de chemische aanval verantwoordelijk acht en opnieuw een “moordenaar” noemde. Erdogan hekelde dat “een aantal landen Syrië regelrecht in een zone voor armworstelaars veranderen”. Aan dit theater, dat in Syrië wordt gespeeld, wordt de wereld aan “de grootste bedreiging van recente tijden” blootgesteld. Turkije steunt in Syrië bepaalde rebellen, Rusland en Iran de regering Assad. Ondanks tegengestelde posities engageert Erdogan zich samen met Poetin en de Iraanse president Hassan Rohani voor een oplossing in Syrië.

“Diegenen, die het regime van de moordenaar steunen, begaan een vergissing”, zei Erdogan. “Net zoals het verkeerd is het regime te beschermen, dat met chemische en conventionele wapens de eigen bevolking aanvalt, is het net zo verkeerd om met medewerking van terreurorganisaties Syrië te verdelen”. Turkije zal blijven vechten tegen de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië en elke “terrorist” elimineren.

Erdogan zei, dat ondanks de samenwerking met Moskou en Teheran, NAVO-bondgenoot Turkije niet aan de samenwerking met het westen wil verzaken. “De betrekkingen die we met landen als Rusland, Iran of China hebben opgebouwd, zijn geen alternatief voor onze relaties met het westen. Integendeel, ze zijn een supplement”.

Bron: Belga