Brussels parket opent onderzoek naar chatroom met duizenden naaktfoto’s

Brussels parket opent onderzoek naar chatroom met duizenden naaktfoto's

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar een geheim forum op de game-website Discord waar meer dan 3.000 leden naaktfoto’s en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uitwisselen. Dat bevestigt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. Het onderzoek komt er na onderzoek door journalisten van VTM NIEUWS en RTL Nieuws. VTM NIEUWS-journalisten Kenneth Dée en Sander Denayer konden zo in een chatgroep infiltreren. “We proberen nu de betrokkenen te identificeren”, zegt de parketwoordvoerster. “Dit gaat om feiten van voyeurisme, waarop zware gevangenisstraffen staan.” Discord is een populaire website waar gamers met elkaar kunnen chatten maar uit het onderzoek van beide nieuwszenders blijkt dat op het geheime forum op die site meer dan 3.000 leden naaktfoto’s en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uitwisselen. Het gaat om foto’s van naakte meisjes, filmpjes van slachtoffers die seksuele handelingen verrichten bij hun vriendje en pornografische afbeeldingen waar geen toestemming voor werd gevraagd. Bij de slachtoffers zijn ook minderjarige meisjes.

De foto’s en filmpjes komen op verschillende manieren in de chatbox terecht. Soms zetten ex-vriendjes van slachtoffers ze uit wraak online, maar ze verschijnen ook door gehackte social media-accounts zoals Snapchat en Facebook. Door in een chatgroep te infiltreren stootten de VTM-journalisten op gebruikers die nóg een stap verder gaan en een gigantische archiefmap met elkaar delen. In die map geraak je alleen als je kan bewijzen dat je zelf unieke foto’s hebt. De leden gebruiken daarbij een eigen taaltje. “WINS” zijn naaktfoto’s die gebruikers kunnen bemachtigen van nietsvermoedende meisjes, “OC” staat voor original content, originele foto’s dus.

“Op voyeurisme staan celstraffen die kunnen oplopen tot 15 jaar, als er minderjarigen bij betrokken zijn” zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “De federale gerechtelijke politie probeert nu de daders te identificeren. Wie denkt slachtoffer te zijn, kan de politie contacteren.”

bron: Belga