Vrouw draait op voor de opkuis van 12 ton sluikstort

Vrouw draait op voor de opkuis van twaalf ton sluikstort
Foto Pixabay

Een 90-jarige vrouw moet de ontruiming van 12 ton afval betalen. Maandenlang is er puin in een berm langs de weg gegooid. Omdat de grond eigendom is van de bejaarde dame mag ze een rekening van enkele duizenden euro’s verwachten.

In Zaventem ligt er een kleine vuilnisbelt langs de Bevrijdingslaan. Doordat er een berm van enkele meters diep langs de weg ligt, viel het niet op dat er een zich een berg puin aan het opstapelen was. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “Volgens een buurtbewoner is het begonnen met een zakje, dan nog één, en vervolgens een zetel en dan een deur… Tot er een hele berg lag. Twee à drie weken geleden werd er zelfs gestort vanuit een vrachtwagen, waardoor een deel zelfs op het voetpad terechtkwam. Dan heeft de politie ook de vaststelling gedaan”, zegt schepen van milieu Erik Rennen (N-VA).

Volgens Interza, de intercommunale die de rotzooi opruimt, gaat het om ongeveer 12 ton afval. “Er wordt drie dagen voor de totale opkuis voorzien. Dit is het resultaat van maanden sluikstorten”, legt Rennen uit. “Het zijn personen die de afgelegen plek goed kennen en weten dat er nauwelijks bewoning is. Bovendien is het er slecht verlicht. Ze trekken hun koffer open en gooien gewoon alles naar beneden.”

Het afval is op privé-terrein gestort en dus moet de 90-jarige eigenares opdraaien voor de kosten. “Dit gaat over ettelijke duizenden euro’s. Maar het was niet meer verantwoord. Sommige zakken waren ook al opengescheurd en lokken ongedierte. We moeten aan de volksgezondheid denken”, vertelt Rennen. “We hebben dit met de dochter van de bejaarde vrouw besproken. Zij was ook erg geschrokken en dacht de opkuis eerst zelf te doen, maar ik heb meteen gezegd dat dat haast onmogelijk is door die diepe gracht. We hebben hen nu aangemaand om een afspanning te plaatsen en zij gaan daarmee akkoord.”

Daders

De kans bestaat dat de daders alsnog kunnen worden ontmaskerd. “De gemeenschapswachten hebben bruikbare identiteitsgegevens teruggevonden. Als de daders traceerbaar zijn, mogen ze zich aan flinke boetes verwachten”, besluit Rennen.