Washington bevestigt gesprekken met Pyongyang voor top tussen Trump en Kim Jong-un

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse overheid is in overleg met Noord-Korea om een toekomstige top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor te bereiden. Dat bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik kan enkel bevestigen dat de regering van de Verenigde Staten gesprekken is aangegaan met Noord-Korea over onze toekomstige ontmoeting", aldus de woordvoerster van de Amerikaanse diplomatie, Heather Nauert. "Ik kan niet zeggen wie precies, maar dit is een groot proces waarbij verschillende agentschappen van de administratie zijn betrokken."

Een anonieme Amerikaanse functionaris had eerder al gemeld dat Pyongyang direct aan de VS had bevestigd bereid te zijn tot gesprekken over een "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland". Nu bevestigt de Amerikaanse administratie voor het eerst dat er directe contacten zijn, sinds de aankondiging dat zo'n top zal plaatsvinden. Noord-Korea stelde - via Zuid-Korea - zo'n ontmoeting voor in maart. De Amerikaanse president aanvaardde dat.

De top zou aanvankelijk voor eind mei plaatsvinden, maar maandag zei Trump dat hij de Noord-Koreaanse leider "in mei of begin juni" zou ontmoeten. Kim Jong-un had eerder voor het eerst officieel over een "dialoog" met de Verenigde Staten gesproken, zo berichtte het Noord-Koreaanse officiële agentschap KCNA gisteren, zonder weliswaar de naam van Trump te noemen.

Bron: Belga