Tweede Lost in Migration-conferentie gestart in Brussel

Tweede Lost in Migration-conferentie gestart in Brussel

In Brussel is vandaag de tweede Lost in Migration-conferentie van start gegaan, in aanwezigheid van koningin Paola en de Maltese president Marie-Louise Coleiro Preca. Op de tweedaagse bijeenkomst worden goede praktijken uitgewisseld en aanbevelingen geformuleerd over hoe vermeden kan worden dat niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vermist geraken. De conferentie wordt georganiseerd door Missing Children Europe en de Maltese President’s Foundation for the Wellbeing of Society, in samenwerking met onder meer de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Ze brengt lokale, nationale en Europese autoriteiten samen, net als ngo’s, experten en onderzoekers die zich bezighouden met de problematiek van de bescherming van minderjarige migranten op Europese bodem.

Volgens Missing Children verdwenen in 2015 immers meer dan 10.000 niet-begeleide kinderen die hun thuisland ontvluchtten. Sindsdien zijn er nog duizenden bijgekomen. “We moeten nieuwe manieren vinden om de duizenden kinderen te helpen die vluchten voor geweld, vervolging en onzekerheid”, benadrukte de Maltese president aan de start van de conferentie. “De nationale en Europese autoriteiten moeten een effectieve en snelle reactie bieden om deze kinderen te beschermen, vooral tegen seksuele uitbuiting en mensenhandel.”

Dit jaar ligt de focus vooral op het beter beschermen en integreren van de minderjarigen op het lokale niveau. Bedoeling is ook om de implementatie van de aanbevelingen van de Europese Commissie van april vorig jaar over het beschermen van kinderen die migreren te bespreken, samen met die van de aanbevelingen van de eerste Lost in Migration-conferentie in Malta vorig jaar. “Daar zijn een heleboel aanbevelingen gedaan voor de verschillende niveau’s: nationaal, lokaal en Europees. Dit is de vervolgconferentie, en hier willen we eigenlijk kijken waar we nu staan”, legt Europarlementslid Hilde Vautmans uit, die voor Open Vld zetelt in de ALDE-fractie.

Bedoeling is om na de conferentie alle herziene aanbevelingen te bundelen, zodat ze ook het verschil kunnen maken op het terrein. “Want nog elke dag verdwijnen kinderen, nog elke dag verdrinken er kinderen en dat is iets wat je anno 2018 niet kan aanvaarden”, besluit Vautmans, die de aanbevelingen wil meenemen naar het Europees parlement.

bron: Belga