Nieuwe app Miniila moet jonge nieuwkomers correct informeren over rechten

Op de Lost in Migration-conferentie in Brussel heeft Missing Children Europe de app ‘Miniila’ gelanceerd. Die moet jonge nieuwkomers in Europa correct informeren over hun rechten en hen de weg wijzen naar betrouwbare hulp. Volgens Missing Children Europe, de Europese federatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, verdwenen in 2015 immers meer dan 10.000 niet-begeleide kinderen die hun thuisland ontvluchtten, en zijn daar sindsdien nog duizenden bijgekomen. De federatie organiseert vandaag en morgen een conferentie over deze problematiek, en stelt daar ook haar nieuwe app voor. Die is het resultaat van de aanbevelingen die experten deden aan de Europese Commissie en nationale leiders, op de eerste Lost in Migration-conferentie vorig jaar in Malta.

De applicatie heet ‘Miniila’, Arabisch voor “van…naar”, en geeft niet-minderjarige migranten toegang tot cruciale informatie. De app biedt de jongeren in hun eigen taal informatie over de diensten en mensen die hen kunnen helpen op het vlak van onderdak, gezondheidsdiensten en wettelijke bijstand.

De hoop is niet-begeleide minderjarigen zo beter te beschermen tegen mensen die willen profiteren van hun kwetsbaarheid. “Nu moeten ze voor informatie vaak beroep doen op smokkelaars, die hen zeggen dat ze naar Engeland moeten gaan en dat ze daar zonder papieren eten drinken en werk zullen krijgen. Maar dat is fake news, fake information!”, zegt Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), lid van de ALDE-fractie die de conferentie mee organiseert.

Miniila zal beschikbaar zijn in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Italië en ons land.

bron: Belga