Mark Zuckerberg zelf ook slachtoffer van schandaal rond Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg zelf ook slachtoffer van schandaal rond Cambridge Analytica
Mark Zuckerberg zelf ook slachtoffer van schandaal rond Cambridge Analytica

Ook de persoonlijke data van Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, zijn door data-analysebedrijf Cambridge Analytica aangewend om gepersonaliseerde politieke advertenties te versturen. Dat heeft Zuckerberg gezegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar hij aan een tweede hoorzitting in evenveel dagen onderworpen wordt. Gisteren werd Zuckerberg vijf uur lang ondervraagd door de Senaatscommissies Handel en Justitie. De 33-jarige oprichter en topman van Facebook excuseerde zich uitvoerig voor het privacyschandaal waarvoor de sociaalnetwerksite door het stof moet en zei dat Facebook tienduizenden apps zou screenen.

Vandaag getuigt Zuckerberg in het Huis van Afgevaardigden. Gevraagd of ook zijn eigen data naar Cambridge Analytica gelekt zijn, antwoordde hij bevestigend. Dat bedrijf heeft op onrechtmatige wijze de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers verworven, die daarna gebruikt werden voor onder meer de verkiezingscampagne van de latere Amerikaanse president Donald Trump. Ook de Brexit-campagne in Groot-Brittannië zou geïmpacteerd zijn door het grootschalige gebruik van persoonlijke data voor advertentiedoeleinden.

In het Congres zei Zuckerberg ook dat hij niet per se afkerig staat tegenover een strengere regulering van het internet, maar dat er voor moet worden opgelet dat kleine spelers niet geschaad worden door striktere regels. Ook gisteren waarschuwde hij al voor overregulering.

Bron: Belga